Kulit udang
Kumpulkan kulit udang, kemudian tabur atas loyang dan bakar dalam oven, agak-agak bakar hingga kulit udang kering sepenuhnya. Kemudian biarkan sejuk dan kisar kering. Dah siap sumber nitrogen dan phosphorus. Ni contoh kulit udang dan telur yang saya dah bakar dalam oven kemudian kisar.
Kulit telur
Kulit telur jangan dibuang, tak kira lah telur ayam ke itik ke puyuh ke, kumpulkan kemudian jemurkan hingga kering. Kisar kering dan siap, dah boleh guna untuk tanaman, sumber calcium dan potassium disitu.
Lepas jemur, hancur-hancurkan
Kemudian kisar dan simpan
Kulit pisang kaya dengan sumber potassium. Kumpulkan kulit pisang, jemurkan kulit pisang hingga kering. Saya gunting-guntingkan kulit pisang supaya lebih cepat hancur di dalam tanah kemudian.
terima kasih berkongsi ilmu...
ReplyDeleteBrilliant! Tqvm for sharing!
ReplyDeleteBrilliant! Tqvm for sharing!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBrilliant! Tqvm for sharing!
ReplyDelete